Print Friendly Logo
PrintClose
История
назад
Назад
От Колумб до Сушард
От Колумб до Сушард|imagepng
От Колумб до Сушард
От Колумб до Сушард|imagejpg

От Колумб до Сушард


Тук ще научите кога, как и къде са открити какаовите зърна и по какъв начин те достигат Европа. 
напред
Продължи

От Колумб до Сушард

Приблизително 1400 години преди да се появи лилавият шоколад "Милка", коренните жители на Южна Америка откриват какаото, като средство за прехрана и наслада, много преди Филип Сушард да отпразнува откриването на своята собствена сладкарница на 17 ноември 1825 г. и да създаде вкуса на домашно приготвения шоколад. Но за да стигнат до тук „сладките зърна” изминават дълъг път.

Ацтеките са тези, които през 12-ти век покоряват толтеките и възприемат тяхната културата на консумация на какаото. Те започват да наричат „КСОКОАТЛ” тонизиращата напитка, която приготвят като добавят царевично брашно, чушки, черен пипер и вода. При акостирането си в Никарагуа през 1502 г. Колумб не научава нищо за какаото.

Едва испанецът Хернандо Кортес проявява интерес към скъпоценния плод, когато завладява империята на ацтеките между 1519 г и 1521 г. и решава да го пренесе в Европа. Не особено въодушевен от „некултивирания” за европейските нрави вкус на тази божествена напитка на ацтеките, изобретателен готвач открива възможността да превърне какаото в „шоколадова напитка” с превъзходен вкус, като добави вода, мед или тръстикова захар.

Ражда се „Шоколата”! Тя бързо се превръща в кулинарна наслада за най-изисканите кралски дворове в Европа и се счита за запазена единствено за благородническите среди. Напитката започва да се предлага и става достъпна за широките народни маси едва в средата на 18 век.