Print Friendly Logo
PrintClose
История
Назад
Назад
Години на основаване
Години на основаване|imagepng
Години на основаване
Години на основаване|imagejpg

Години на основаване


Тук ще прочетете за приключенията на младия Филип Сушард и как той създава своята шоколадова фабрика. 
Продължи
Продължи

Години на основаване

Годината е 1797: на 9 октомври в Будри, Швейцария се ражда Филип Сушард. През септември 1814 г. той започва обучение за сладкар в Бернската сладкарница на брат си Фредерик и през май 1824 г. Филип Сушард осъществява голямата си мечта: отправя се на пътешествие към великата Америка.

Швейцарските часовници и бродерии, които слага в ръчния си багаж, трябва да го превърнат в преуспяващ бизнесмен. Но както много често се случва в живота, обстоятелствата се развиват по различен от планирания начин и той не успява са продаде стоката си с желания успех. „Всяко зло за добро”, защото ако беше станал преуспяващ бизнесмен, Филип Сушард едва ли би се завърнал някога в Европа. И така той прави втори опит в родината си, който му донася успех и щастие на всички почитатели на шоколада.

На 17 ноември 1825 г. Филип Сушард открива собствена сладкарница в Нойенбург. В обявата той рекламира нов, пресен десерт, "au chocolat fin de sa fabrique", което означава „фин домашно приготвен шоколад”. За съжаление не е известна рецептата, по която е приготвял шоколада в своята сладкарница. Вероятно всичко се е изработвало ръчно, тъй като в Нойенбург по това време „задвижването с вода” не е било известно.

Една година след откриването на сладкарницата Филип Сушард осъществява и друг свой проект. С цел да не изработва шоколада повече „на ръка” в сладкарницата, той решава да започне експанзия. През 1826 г. се нанася в пустееща мелница в близкото селце Сериер и я наема на изгодна цена, заедно с правата за използването на водата. За да не зависи в бъдеще изцяло от ръчния труд, той конструира водно колело, което с два мощни мелнични камъка му служи за смесителна и трамбовъчна машина. С помощта на това приспособление Сушард е в състояние да произведе приблизително 25 – 30 кг. шоколад на ден, който първоначално продава под формата на блокчета или като минишоколадчета (Napolitains).

По това време, с изключение на шоколадовата напитка, в шоколада не се добавя мляко, така че той представлява по-скоро тъмно и горчиво лакомство. Едва през 1890 г. се ражда млечният шоколад Сушард, а единадесет години по-късно и „Легендата в лилаво” - през 1901 г. е регистрирана марката „Милка”. От създаването си блокчето Милка има лилава опаковка и е украсено с крава на алпийска панорама. И ако сте се запитвали какво всъщност означава името Милка, ето и отговорът: мляко (Milch)+ какао (Kakao), съкратено „Милка”!

Пионерът Филип Сушард за съжаление не доживява звездния час на своето предприятие, тъй като умира през 1884 г. Това обаче, което оставя в наследство на четирите си деца, междувременно се е превърнало в производствена линия за шоколад от висока класа, която и до ден днешен дарява вкусни шоколадови изделия.