Събиране на реколта и сушене
Традицията за събиране на какаото не се е променила още от времето на ацтеките. Скъпоценният какаов плод се добива в страни от Тропиците като Бряг на Слоновата кост, Бразилия и Гана, което го прави толкова уникален и ценен още от откриването му.

Дори и в наши дни процесът за събирането и сушенето на реколтата се е запазил непроменен и не включва никаква механизация. Плодовете се отсичат с мачете директно от клоните на какаовото дърво, след което се отварят и от сърцевината се изваждат какаовите зърна, които се изсипват и завиват в бананови листа, докато ферментират.
След ферментацията, какаовите зърна се сушат под парещото тропическо слънце от 6 до 10 дни, за да станат готови за рафинарине и превръщане в какаов прах.